În Sudoku clasic, obiectivul este de a umple o grilă de 9 × 9 cu cifre, astfel încât fiecare coloană, fiecare rând și fiecare dintre cele nouă subgrile de 3 × 3 care compun grila (numite și „cutii”, „blocuri” sau „ regiuni") conțin toate cifrele de la 1 la 9.
Regula 1 - Fiecare coloană trebuie să conțină numerele de la 1 la 9, fără repetiții.
Regulile Sudoku pentru coloanele de pe grilă sunt exact aceleași ca și pentru rânduri. De asemenea, jucătorul trebuie să le completeze cu numerele de la 1 la 9, asigurându-se că fiecare cifră apare o singură dată pe coloană.
Numerele alocate la începutul puzzle-ului funcționează ca indicii pentru a găsi cifrele care lipsesc în fiecare coloană și poziția lor.
Regula 2 - Fiecare rând trebuie să conțină numerele de la 1 la 9, fără repetiții.
Jucătorul trebuie să se concentreze pe completarea fiecărui rând al grilei, asigurându-se în același timp că nu există numere duplicate. Ordinea de plasare a cifrelor nu conteaza.
Fiecare puzzle, indiferent de nivelul de dificultate, începe cu numerele alocate pe grilă. Jucătorul ar trebui să folosească aceste numere ca indicii pentru a găsi cifrele care lipsesc în fiecare rând.
Regula 3 - Cifrele pot apărea o singură dată pe bloc.
O grilă obișnuită de 9 x 9 este împărțită în 9 blocuri mai mici de 3 x 3, cunoscute și sub numele de blocuri sau nonete. Numerele de la 1 la 9 pot apărea o singură dată pe nonet.
În practică, aceasta înseamnă că procesul de completare a rândurilor și coloanelor fără cifre duplicate găsește în interiorul fiecărui bloc o altă restricție la poziționarea numerelor.
Regula 4 - Suma fiecărui rând, coloană și nonet trebuie să fie egală cu 45
Pentru a afla ce numere lipsesc din fiecare rând, coloană , bloc sau dacă există duplicate, jucătorul poate pur și simplu să însumeze numere. Când cifrele apar o singură dată, totalul fiecărui rând, coloană și grup trebuie să fie de 45.